Piac

Sertés értékesítés

A DSA számára a legnagyobb piac a hazai piac. A szlovák és magyar konyha is előszeretettel használja a sertéshúst, ezért folyamatosan nagy az igény a minőséges sertéshús iránt. 

A sertéseket főleg szlovákiai és magyarországi vágóhidaknak értékesítjük. Mivel a Dan-Slovakia Agrar a.s nagy tételekben képes sok színhúst tartalmazó sertést szállítani, Közép-Európában számos vágóhíd által keresett partner.

Összes partnerünk rendelkezik fizetőképesség biztosítással vagy előre fizet. Új partner esetében az eladás kizárólag előfizetéssel lehetséges.

---

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy vírus okozta nagy fertőzőképességű betegség, amelyre a házisertés és a vaddisznó is fogékony. A betegség 2014-ben bukkant fel először az EU területén Litvániában, de az elmúlt három év alatt egészen Közép Európáig húzódott. 2017 júliusában Csehországban, majd 2018 április 21-én Magyarországon is megjelent. Szlovákiában a mai napig (2018.06.11.) még nem találtak megbetegedést.

 Az ASP gyógyszerekkel nem gyógyítható és nincs ellene vakcina sem. Fontos tudni, hogy az emberre teljesen veszélytelen, csak a disznót betegíti meg. A betegség elsősorban gazdasági kárt okoz. Az ASP megjelenését követően a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Magyarország elvesztette exportpiacai nagy részét, ami a felvásárlási árak drasztikus csökkenéséhez vezetett.

 A fertőzött állatok bélsárral, vizelettel, nyállal, vérrel ürítik a kórokozót, amelyet az ember is átvihet az egészséges sertésekre eszközökkel, csizmával, ruhával stb. A vírus a tárgyakon a nyári melegben 3 órán keresztül marad életben és fertőz, de napfénytől védett helyeken akár hetekig is életképes.  A fertőzött állatokból készült sonkában, kolbászban és egyéb nem hőkezelt hústermékben a kórokozó 4 hónapig fertőzőképes!!!

 2018 májusában a Szlovák Állatorvosi és Élelmiszeripari felügyelet Szlovákiában a magyar, ukrán és a cseh határ melleti régiókat ún. bufferzónává nyilvánította, és 13 pontban fogalmazta meg azokat az állathigiéniai előírásokat, amelyek betartásával csökkenthető a betegség behurcolásának a veszélye.

market/asf_europe.jpg

market/asf_slovakia.jpg

market/asf_world.jpg